Een Limburgse campagne voor zonne-energie  Doe de Zonnetest Wat is zonne-energie?Ook in ons klimaat levert de zon voldoende energie voor verschillende toepassingen. Zelfs bij bewolkte hemel wordt licht omgezet in warmte of elektriciteit.
Een zonneboiler zet zonnestraling om in warmte, die we gebruiken voor sanitair warm water of voor verwarming. Dit in tegenstelling tot fotovoltaïsche zonnepanelen, soms ook kortweg PV-panelen, die het zonlicht rechtstreeks omzetten in elektriciteit.

In een zonneboiler zetten zonnecollectoren de straling van de zon om in warmte en de installatie slaat die warmte op in een voorraadvat met water. Geeft de zon niet voldoende warmte (bijv. op donkere herfstdagen), dan zorgt de naverwarming ervoor dat u altijd voldoende warm water beschikbaar heeft. Informatie over de zonneboiler vindt u in de folder "Zonneboilers" en in de brochure "Warmte uit zonlicht".

Een fotovoltaïsche zonnecel zet licht rechtstreeks om in elektriciteit. Eén cel wekt echter weinig elektriciteit op. Daarom zijn zonnecellen onderling verbonden in fotovoltaïsche panelen. Fotovoltaïsche panelen worden aan elkaar geschakeld en gekoppeld aan batterijen of aan het elektriciteitsnet. Informatie over fotovoltaïsche zonne-energie vindt u in de folder "Fotovoltaïsche zonne-energie" en in de brochure "Elektriciteit uit zonlicht".

Meer informatie vindt u op www.ode.be